onsdag, oktober 17, 2007

Vatten

H2O.
Vatten.
Det är något vi behöver för att överleva. Om inte minnet sviker mig så klarar vi människor oss 3 dagar utan vatten. Vatten används dagligen, som dricksvatten, vid rengörning, användningsområderna är många. Men ibland ställer det till problem. I lördags uppstod ett sådant problem.

Vi hade ätit frukost och höll på att plocka undan maten, ställde in disken i maskinen, torkade rent spisen och tog bort onödiga saker från bänken som av någon konstig anledning alltid hamnar där. När jag nästan var klar tittar jag ner på golvet framför diskhon. Vad ser jag? En stor härlig vattenpöl! Det är inte bra. Vi har trägolv, parkettgolv i hela lägenheten. MrsRose börjar få lite panik, målar upp värsta tänkbara scenario i huvudet, diskuterar med mannen. Vi öppnar skåpsluckan under diskon, en avloppsslang har lossnat och vattnet flödar inne i skåpet.

Så vi börjar torka upp vattnet och tankarna far fortfarande runt. Jag får för mig att det är fullt med vatten under skåpen, att socklarna håller det instängt. Frågor som; när hände detta?; Hur mycket vatten kan det finnas under skåpen?; Vad gör vi nu? diskuteras. Jag ser tusenlapparna fladdra förbi och planerna på platt-TV-inköp förstörs sakta men säkert. Envisa som vi är både jag och mannen tar vi tag i saken. Vi drar ut spisen och försöker på något smidigt sätt få ut vattnet som vi ganska säkerligen vet finns där. Till slut inser mannen att man faktiskt kan plocka bort ena sockelbiten, den korta som suttit mot spisen. In med golvmoppen där.

Men om man nu kan plocka bort sockeln från sidan, borde man kunna göra likadant med fronten. Sagt och gjort. Frontdelen kommer loss och vi ser vad vattenläckan har orsakat. När vi torkat upp allt börjar mannen undersöka om det kanske finns under diskmaskinen också. Jodå, under droppskyddet ser det ut att ha hamnat vatten. Så vad gör vi? Drar ur diskmaskinen också förstås.

Slutsats : Vi upptäckte läckan i god tid. Det blev ingen fuktskada på golvet, tack och lov. Slangen har fått en slangklämma, så något liknande ska förhoppningsvis inte hända igen. Nya kök är ganska fyndigt uppbyggda, om man kan ta bort socklar. Och nya installationen av diskmaskinen blev nog bättre än den var från början, för det var inte första gången vi installerade en diskmaskin kan jag säga.

Det blev ingen avkopplande och skön helg direkt. Lördagen ägnades åt köket och i söndags var vi hos svärpäronen ungefär hela dagen och hjälpte dem med lampinstallationer. Nu kanske vi kan få upp våra egna lampor i vardagsrummets burspråk?! De har bara legat i sin kasse i sådär 5-6 månader ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ha-ha-ha strunta i lamporna så länge. Känns skönt att ni prioriterar vattenläckan. Är ju inte så kul med fuktskador och kan som sagt bli kostsamt. Låter som det blev en riktigt storstädning i mklördags, duktiga ni är!! (imponerad). Lamporna kommer nog upp förr eller senare ;-)

Anonym sa...

Skönt att ni hann upptäcka vattenläckan i tid. Vattenskador är nämligen inte så roliga.. Vi hade det, jag och exet, i vårt hus. Även i det huset som vi hyrde ut. Hoppas på att _aldrig_ få det igen!!! Kostsamt och slitsamt är vad det är.

Sköt om dig vännen min!
*varm kram*